Numele unei persoane cuprinde numele de familie şi prenumele. Prenumele se stabileşte la data înregistrării naşterii, pe baza declaraţiei de naştere făcute de persoana care declară naşterea.

Numele de familie şi prenumele copilului găsit, născut din părinţi necunoscuţi, precum şi în situaţia în care copilul este abandonat de către mamă în spital, iar identitatea acesteia nu a fost stabilită în termen de 30 de zile de la constatarea abandonului, se stabilesc prin dispoziţia primarului comunei, oraşului sau a municipiului în a cărui rază a fost găsit copilul ori s-a constatat abandonul acestuia.

Numele se poate schimba, pe cale administrativă, în anumite situații. Una dintre acestea este atunci când s-a desfăcut adopţia unei persoane căsătorite care are copii minori şi în urma acestui demers, persoana în cauză revine la numele de familie avut înainte de adopţie. O altă situație este atunci când unul dintre soţi, la încheierea căsătoriei, a luat numele de familie al celuilalt soţ, nume pe care acesta l-a dobândit prin adopţie, iar ulterior încheierii căsătoriei are loc desfacerea adopţiei.